Bier in de keuken : Griet met panade, bleekselder en appel

Dit heb je nodig

  • ľ bosje platte peterselie
  • 150 g boter
  • 50 g grof paneermeel
  • 20 g grove mosterd
  • peper uit de molen
  • 200 g witte bleekselder
  • 5 cl room
  • 1 dl melk
  • 1 dl bier Spelziale
  • 1 dl visfumet
  • 1 fijngehakt sjalotje
  • 1 dl kippenbouillon
  • cayennepeper
  • citroensap
  • 600 g grietfilet (4 stukken van 150 g)
  • 1 appel
  • suiker
  • Aardappelkoekje: 200 g aardappelen
  • 2 sjalotjes
  • bieslook
  • 1 ui
  • 50 g spek
  • pezo
  • olijfolie
  • balsamicoazijn

Zo maak je het

  • Panade: Was en droog de peterselie en hak fijn.
  • Vermeng een deel boter met de paneermeel, mosterd en peterselie.
  • Kruid met peper uit de molen.
  • Laat dit mengsel opstijven in de koelkast.
  • Selder: Trek van de witte selders de draden van de stengels en snijd de stengels in ruiten van 1,5 cm.
  • Blancheer in melk en stoof op met boter.
  • Saus: Fruit de gehakte sjalotjes en vul aan met de visfumet, bier en kippenbouillon en breng aan de kook.
  • Laat dan inkoken tot een derde en werk op met boter, cayennepeper, zout, citroensap en nog wat bier.
  • Werk deze saus af met peper en zout naar smaak.
  • Griet: Het vel aan beide kanten van de griet laten.
  • Snij de grietfilet bij in porties en bak in olijfolie gedurende een drietal minuten: de witte kant vanonder en een beetje bloem er op doen en wat zout.
  • Leg daarna de vis in een beboterde schaal, witte kant bovenaan, met daarbovenop een dunne laag van de panade.
  • Gaar de vis verder onder de grill gedurende 3 ŗ 4 minuten.
  • Appel: Verwijder het klokhuis van de appelen en snij ze in dunne partjes.
  • Bestrooi met wat suiker en bestrijk met boter om ze licht te karameliseren.
  • Bak de appelpartjes in ca. 2 min. op hoog vuur aan beide kanten goudbruin.
  • Houd ze warm.
  • Aardappelkoekje: Schil de aardappelen, snij ze in fijne blokjes en laat ze koken.
  • Snij het spek in kleine blokjes en bak deze op in de pan.
  • Leg het gebakken spek op een keukenrolvel.
  • Snij de sjalotjes en de uien en stoof in olijfolie.
  • Voeg het spek toe en de aardappelen en kruid met peper en zout.
  • Plet alles met de stamper.
  • Voeg een scheut olijfolie toe en een beetje balsamico-azijn.
  • Snij de bieslook fijn en voeg toe aan het aardappelmengsel.
  • Vorm er manueel koekjes van of gebruik vormpjes.
  • Serveren: Dien een stuk griet op met witte selder, appelpartjes en aardappelkoekje.
  • Geef er een beetje saus bij.
« Terug