Bier in de keuken : Gebraden rosbief met wortelcourgettegratin

Dit heb je nodig

  • 1 kg rosbief
  • 1 el paprikapoeder
  • 40 gr boter of 2 el olie
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 33 cl donker trappistenbier
  • 2 dl runderbouillon wortelcourgettegratin: 1 kg bloemige aardappelen
  • 2 courgettes
  • 4 wortelen
  • 1 knoflookteentje
  • 25 gr boter
  • pezo
  • nootmuskaat
  • 2 dl room
  • 200 g geraspte kaas

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne plakjes.
  • Was de aardappelschijfjes niet.
  • Schil de wortelen en snijd ze in schijfjes.
  • Snijd de ongeschilde courgettes in schijfjes.
  • Snijd het knoflookteentje middendoor en wrijf er een ovenschotel mee in.
  • Vet de ovenschotel in met de boter.
  • Leg er een laag aardappelen in en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Leg daarop de wortelen en kruid opnieuw.
  • Leg terug een laag aardappelen en kruid.
  • Verdeel de courgette over en kruid.
  • Eindig met een laag aardappelen en kruid opnieuw met pezo en nootmuskaat.
  • Bestrooi met de geraspte kaas en overgiet met de room.
  • Dek af met aluminiumfolie en bak 1 uur in een voorverwarmde over van 220°C.
  • Kruid de rosbief met pezo en paprikapoeder en bak hem in de boter of olie langs alle kanten bruin.
  • Snijd de ui grof.
  • Voeg de spekblokjes, ui en kruidnagels toe aan de rosbief en laat afgedekt 20 -30 minuten (of tot een kerntemperatuur van 43 - 48° C) braden, afhankelijk van de gewenste roodheid.
  • Haal het vlees uit de pan en laat 20 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Ontvet de pan en voeg het bier toe.
  • Laat tot de helft inkoken en voeg er de runderbouillon aan toe.
  • Laat inkoken tot sausdikte en zeef de saus.
  • Breng op smaak met pezo.
  • Verwijder de aluminiumfolie van de groentengratin en laat nog enkele minuten kleuren onder de grill.
  • Snijd het vlees in plakjes en serveer met de gratin.
  • Werk af met de saus.
« Terug