Bier in de keuken : Kabeljauw met witbier en gestoofd witloof

Dit heb je nodig

  • 800 gr kabeljauwfilet
  • 1 kg witloof
  • 5 dl visfumet
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 flesje witbier 33 cl
  • 3 sjalotten
  • 3 dl room
  • 3 draadjes saffraan
  • 50 gr boter
  • pezo
  • 1 dl water

Zo maak je het

  • Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en snijd er eventueel de harde, bittere kern uit.
  • Snijd dikke stronken witloof in twee.
  • Laat de boter smelten en leg er de witloofstronkjes in.
  • Kruid met pezo en voeg er het water aan toe.
  • Bedek het geheel eventueel met boterpapier (om de witte kleur te behouden) en laat 10 - 15 minuten op een zacht vuur gaar stoven.
  • Snipper de sjalotten fijn.
  • Breng de visfumet samen met de witte wijn tot net tegen het kookpunt.
  • Pocheer de vis 5 - 6 minuten (afhankelijk van de dikte).
  • Schep de vis uit het pocheervocht, kruid met pezo en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Zeef het pocheervocht en houd apart.
  • Breng het witbier met de sjalotten aan de kook en laat voor de helft inkoken.
  • Voeg 3 dl van het gezeefde pocheervocht toe en laat opnieuw voor de helft inkoken.
  • Roer er de room en saffraan door en laat inkoken tot sausdikte.
  • Zeef de saus.
  • Schik de kabeljauwfilets op het gestoofd witloof en werk af met de witbiersaus.
  • Lekker met puree of pommes duchesse.
« Terug