Bier in de keuken : Kip Tijl Uilenspiegel

Dit heb je nodig

  • 1 braadkip van 1,5 kg
  • 1 fles gueuze (37,5 cl)
  • 100 gr boter
  • 2 preiwitten
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1 kruidentuiltje (3 peterseliestengels, 1 laurierblad, 1 takje tijm)
  • 4 dl bouillon
  • 2 dl room
  • 12 chipolataworstjes
  • 1 kg witloof
  • 100 gr boter
  • pezo

Zo maak je het

  • Snijd de prei in fijne ringetjes.
  • Snipper de ui fijn en pers de look.
  • Braad de kip in wat boter goudbruin langs alle zijden, haal uit de pot en houd warm.
  • Stoof in dezelfde pot de prei, ui, look en het kruidentuiltje aan.
  • Doe de kip er terug bij en giet er 1/2 fles gueuze bij.
  • Laat de kip stoven tot het vocht volledig verdampt is.
  • Voeg er de rest van de gueuze toe, dek af en laat 30 - 40 minuten sudderen.
  • Haal de kip uit de pot als ze gaar is en houd warm.
  • Laat het kookvocht inkoken.
  • Verwijder het kruidentuiltje en voeg de bouillon en room toe.
  • Mix de saus, giet door een puntzeef en breng op smaak met pezo.
  • Snijd de kip in stukken en overgiet met de saus.
  • Bak de chipolata's in wat boter in 10 minuten goudbruin.
  • Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en snijd er eventueel de harde, bittere kern uit.
  • Snijd dikke stronken witloof in twee.
  • Laat 50 gr boter smelten en leg er de witloofstronkjes in.
  • Kruid met wat peper en zout en voeg er 1 dl water aan toe.
  • Bedek het geheel eventueel met boterpapier (om de witte kleur te behouden) en laat 10 - 15 minuten op een zacht vuur gaar stoven.
  • Serveer de kip met de chipolata's en het witloof.
  • Lekker met gekookte aardappelen.
« Terug