Bier in de keuken : Haantje met oesterzwammen en kriekjes

Dit heb je nodig

  • 2 haantjes
  • 250 gr oesterzwammen
  • 2 sjalotten
  • 570 gr ontpitte krieken + sap
  • instantsausbinder
  • 2,5 dl kriekbier
  • 2 el olijfolie
  • 1 kl rozemarijn
  • 1 kl marjolein
  • pezo

Zo maak je het

  • Verwarm de oven 10 minuten voor op 250°C.
  • Bestrijk de haantjes met 1 el olijfolie en schik ze in een ovenschotel.
  • Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Kruid de haantjes met pezo en breng op smaak met de marjolein en rozemarijn.
  • Giet er voorzichtig 1 dl kriek over (beetje bij beetje, zodat het temperatuurverschil in de schotel niet te groot is).
  • Dek af en laat nog 35 ą 45 minuten braden.
  • Snij intussen de sjalotten in halvemaantjes.
  • Scheur de oesterzwammen in reepjes.
  • Verhit 1 el olijfolie in een steelpan en stoof de sjalotten en de oesterzwammen 5 minuten al roerend.
  • Voeg de kriekjes toe met de helft van het sap uit de bokaal.
  • Laat nog 2 minuten sudderen.
  • Haal de haantjes uit de schotel en hou warm.
  • Giet het braadvet weg.
  • Giet de rest van het kriekbier in de schotel en schraap de braadresten los.
  • Giet het vocht door een zeef in de steelpan met de kriekjes.
  • Laat nog even koken.
  • Bind eventueel de saus met instantsausbinder en kruid met pezo.
  • Eventueel kan je nog wat sap of kriekbier toevoegen.
  • Serveer een half haantje per bord.
  • Lepel er de saus met oesterzwammen en kriekjes bij.
  • Serveer met een slaatje en kroketten of frieten.
« Terug