Bier in de keuken : Bierijs uit Zuid-West-Vlaanderen

Dit heb je nodig

  • 4 eierdooiers
  • 100 gr griessuiker
  • 4 dl melk
  • 5 dl kriekenbier
  • 30 gr suiker voor de coulis van bier

voor het Hagelands schuim:

  • 50 gr Hagelandse moutspeculaas
  • 4 eiwitten
  • 200 gr bloemsuiker

Zo maak je het

  • Voor het bierijs: meng de dooiers en de suiker en klop dit op tot een witte massa (ruban).
  • Breng de melk aan de kook, voeg al roerend de ruban toe, plaats op een zacht vuurtje en blijf roeren tot de crème gebonden is.
  • Laat niet meer koken.
  • Verwarm het bier en doe er de suiker bij.
  • Laat inkoken tot de helft.
  • Meng de nog vloeibare coulis onder de massa, laat afkoelen en draai tot ijs in de ijsmachine.
  • Voor het Hagelands schuim: klop de eiwitten tot schuim en spatel er de bloemsuiker en de speculaas onder.
  • Schep het mengsel op bakpapier en zet in een voorverwarmde oven van 100°C.
  • Laat de koekjes gedurende minstens 1 uur goed droog worden, hak ze daarna fijn.
  • Doe het ijs in kleine bierglaasjes, blijf 1 tot 2 cm van de rand en vul bij met de gehakte koekjes.
« Terug