Bier in de keuken : Brusselse wafels met bier

Dit heb je nodig

  • 3 eieren
  • 375 ml volle melk
  • 1 kl griessuiker
  • 20 gr verse gist
  • 375 ml bier trippel gegist op fles op kamertemperatuur
  • 450 gr zelfrijzende gezeefde bloem
  • 150 gr hoeveboter
  • 1 snuifje zout
  • bloemsuiker om over de wafels te strooien

Zo maak je het

  • Breng de melk op kamertemperatuur of iets warmer en los er de suiker in op.
  • Breek de verse gist in de melk en wacht tot je een laagje schuim op de melk ziet komen.
  • Ondertussen scheid je de eierdooiers van de eiwitten in 2 aparte kommen.
  • Klop de eierdooiers met elektrische kloppers op volle snelheid goed luchtig.
  • Voeg er de gistende melk aan toe en het warme bier (lichaamstemperatuur) en klop zachtjes door het beslag.
  • Zeef er 450 gram bloem in en klop op lage snelheid met een handgarde tot alle klonters verdwenen zijn.
  • In een apart pannetje smelt je 150 gram echte boter.
  • Kuis je kloppers volledig proper en klop ondertussen in de andere kom het eiwit volledig stijf.
  • Als de boter volledig gesmolten is, roer je ze met een handgarde onder het beslag in het gistbeslag.
  • Voeg een snuifje zout toe en spatel het eiwit voorzichtig door het beslag.
  • Laat minstens 20 minuten rusten zodat de gist goed kan gisten.
  • Verwarm het wafelijzer voor.
  • Als het beslag vol met belletjes koolzuurgas is van de gist, weet je dat de gist leeft en kan je beginnen bakken.
  • Als het wafelijzer goed heet is, schep je met een pollepel deeg in het ijzer zodat 1 kant van het ijzer helemaal mooi bedekt is.
  • Sluit het wafelijzer en draai het om en laat de wafel redelijk lang bakken tot hij krokant is.
  • Het wafelijzer niet dicht vergrendelen zoals bij een toast, want je wil dat de wafel verder rijst in het ijzer.
  • Haal de wafel uit het ijzer, bestrooi je Brusselse wafels met bloemsuiker.
« Terug