Bier in de keuken : Kalkoengebraad in Loterbol Bruin

Dit heb je nodig

  • 1 stuk kalkoen van ca. 1 kg
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 8 dl Loterbol Bruin
  • beetje kippebouillon
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 50 g boter
  • tijm
  • laurier
  • pezo
  • 2 dl verse room
  • 1 eetlepel rodebessengelei
  • teentje look

Zo maak je het

  • Kalkoen: Bestrijk het vlees aan alle kanten met boter en leg het in een ingesmeerde ovenschotel, samen met de gepelde en in 4 gesneden uien en de schoongemaakte en in stukken gesneden wortelen
  • Kruid met een tijm- en laurierblad en een beetje peper.
  • Overgiet het vlees met de helft van het bier. Zorg dat het bier op kamertemperatuur is.
  • Laat gedurende een uurtje zachtjes bakken in de oven op 220°C en bedruip geregeld met wat braadvocht (bier dus).
  • Neem het gebraad en de groenten uit de ovenschotel en houd warm.
  • Lotersaus: Roer de restjes in de ovenschotel los met room en giet dit in een pannetje.
  • Doe er de rest van de bruine Loterbol bij en een beetje kippenbouillon (half blokje opgelost in water).
  • Laat dit mengsel nog wat indikken.
  • Roer er dan nog een eetlepel bessengelei door. Let op, het mag niet té zoet worden.
  • Werk verder af met room en kruid naar eigen smaak.
  • Snij enkele plakken kalkoen van het gebraad, schik alles met de uien en de wortelen op een schotel.
  • Giet er saus rond en serveer met de gekookte aardappelen.
« Terug