print-header

Palingsoep uit Oost-Vlaanderen

Dit heb je nodig

  • 1,5 kg paling
  • 2 preiwitten
  • 5 dl blond bier
  • 1 l water
  • het hart van 1 krop sla
  • 50 gr zuring
  • 2 sneetjes brood
  • 3 eierdooiers
  • 1 dl room
  • 100 gr boter
  • pezo

Zo maak je het

  • Was de paling grondig en verwijder de resten van de rug- en buikvinnen.
  • Snijd in stukken van 4 cm.
  • Snijd de prei in fijne ringetjes.
  • Smelt de helft van de boter en laat hierin de stukken prei 5 minuten stoven zonder te kleuren.
  • Voeg het bier, 1 l water en de palingmoten toe.
  • Kruid met pezo en laat 20 minuten afgedekt zachtjes sudderen.
  • Haal de paling uit de pan, verwijder de graten en houd warm.
  • Snijd de zuring en het slahart fijn.
  • Snijd de korsten van het brood.
  • Smelt de resterende boter en voeg de zuring toe, sla en verkruimelde sneetjes brood toe.
  • Kruid met peper.
  • Meng goed.
  • Roer er beetje bij beetje het kookvocht onder, op een heel zacht vuurtje, gedurende 10 minuten.
  • Klop de eierdooiers los met de room en voeg er een beetje van het kookvocht aan toe.
  • Giet dit mengsel al roerend bij de soep om te binden en voeg het palingvlees toe.
  • Kruid met pezo en dien zeer warm op.