print-header

Lamsfilet met parmentier van zoete aardappel en waterkers

Dit heb je nodig

  • 4 lamsfilets
  • het sap van 1 sinaasappel
  • 2 el boter
  • 1 dl trappistenbier Chimay blauw
  • 2 dl kalfsfond
  • 1/3 kl komijn
  • pezo
  • instantsausbinder

voor de parmentier

  • 2 bosjes waterkers
  • 200 gr champignons
  • 5 zoete aardappelen
  • 2 el boter
  • paneermeel
  • nootmuskaat
  • melk

Zo maak je het

  • Kook de aardappelen 20 minuten gaar in lichtgezouten water.
  • Snij ondertussen de champignons in schijfjes.
  • Verwijder de steeltjes van de waterkers.
  • Pureer de aardappelen en meng er 1 el boter onder.
  • Voeg indien nodig wat melk toe tot u een gladde puree krijgt.
  • Kruid met nootmuskaat, pezo.
  • Smelt 1 el boter in een kookpot en stoof de champignons 5 minuten op een matig tot hoog vuur tot al het vocht verdampt is.
  • Voeg de watekers toe, roer om en neem van het vuur.
  • Verwarm de oven 10 minuten voor op 180C.
  • Maak ondertussen de parmentier in individuele ovenschaaltjes: leg onderaan een laagje puree, bedek met een laagje champignons met waterkers en leg er opnieuw een laagje puree op.
  • Bestrooi met paneermeel.
  • Zet de ovenschaaltjes 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Smelt ondertussen 1 el boter in een pan en bak de lamfilets aan alle kanten goudbruin.
  • Kruid met komijn, pezo.
  • Laat nog 5 minuten bakken op een zacht vuurtje.
  • Neem het vlees uit de pan en hou warm.
  • Maak de braadresten los met het sinaasappelsap en het bier.
  • Laat tot de helft inkoken op een hoog vuur.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat opnieuw inkoken.
  • Bind eventueel met instantsausbinder.
  • Klop er op het laatste moment 1 el koude boter in klontjes onder.
  • Snij de lamfilets in sneetjes en schik op de borden.
  • Lepel wat saus rond het vlees en geef er gestoofd witloof bij.
  • Serveer met het schoteltje parmentier.