print-header

Gebakken varkenslapjes in een donkere biersaus met cantharellen

Dit heb je nodig

  • 1 kg varkenslapjes
  • zout
  • peper
  • 3 grote uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el marjolein
  • 1 el witte peperbollen
  • 1 tl komijn
  • 300 gr cantharellen
  • 5 el olie
  • 800 ml vleesbouillon
  • 100 ml donker bier
  • donkere sausbinder
  • 20 gr boter

Zo maak je het

  • De oven op 200 C voorverwarmen.
  • De varkenslapjes met koud water afspoelen en met keukenpapier droogdeppen en kruiden met peper en zout.
  • De uien en de knoflook pellen en grof hakken.
  • De laurierblaadjes, de marjolein, de witte peperbollen, en de komijn met de uien en het knoflook in een kom mengen.
  • De cantharellen schoonmaken.
  • De olie in een braadpan verhitten, de gekruide varkenslapjes erin leggen.
  • Na 20 minuten het vlees keren en nog eens 20 minuten laten bakken.
  • Het uien-kruidenmengsel erbij doen en mee laten bakken.
  • De uien - als ze goudbruin zijn - met wat vleesbouillon van de bodem losmaken en het vocht laten inkoken.
  • Het vlees af en toe draaien en 50 minuten verder laten smoren en steeds, beetje bij beetje , wat vleesbouillon erbij gieten. Zo houdt de saus een mooie kleur en een krachtiger smaak.
  • Het vlees uit de saus nemen en warm wegzetten.
  • De saus op het vuur aan de kook brengen, het bier erbij gieten en de saus door een zeef in een pan gieten.
  • Bij het zeven de zachtgeworden uien met een soeplepel door de zeef wrijven.
  • De saus nogmaals op smaak brengen en met donkere sausbinder binden.
  • De boter in een pan laten schuimen en de cantharellen steeds omscheppend 5 minuten bakken.
  • De cantharellen met zout en peper kruiden en door de saus roeren.
  • De varkenslapjes op een voorverwarmde schaal leggen, met wat saus overgieten en de rest van de saus er apart bij geven.
  • Hierbij passen aardappelsalade, en witte of rode kool.