Detailfiche brouwerij Cornelissen

brouwerij Cornelissen logo
Itterplein 19
3960 Opitter (Bree) 
089 / 86 47 11
info@brouwerijcornelissen.be
www.brouwerijcornelissen.be
1859 -  

De wortels van het brouwersgeslacht Cornelissen gaan terug tot begin jaren 1800. In die periode runt Jan Mathijs Cornelissen een brouwerij in Gerdingen, waar hij ook burgemeester is.

Jan Mathijs heeft goede contacten met landbouwer-brouwer Charles Vissers uit het naburige Opitter, waarmee hij regelmatig samenwerkt. Die samenwerking ligt aan de basis van de start van de brouwerij Sint-Jozef aan het dorpsplein in Opitter in 1859.

In datzelfde jaar wordt ook Jozef Cornelissen geboren.

Het leven van Jozef gaat niet over rozen. Zijn vrouw Sophie overlijdt vroegtijdig en tijdens de eerste wereldoorlog worden grondstoffen, paarden enz. opgeëist. Ondanks alle tegenslag loodst Jozef Cornelissen zijn bedrijf en gezin overal doorheen. Zelf overlijdt hij op 91-jarige leeftijd.

In 1829 dient brouwer Jaak Cornelissen een aanvraag in voor het bouwen van een nieuwe brouwerij. De bouw daarvan wordt voltooid in de jaren ’34-’35.

In de jaren ’60 worden onder leiding van Jan Cornelissen de eerste stappen richting export gezet, maar het blijven toch vooral Pax Pils en Ops-Ale die voor de grote volumes zorgen. De rechtstreekse levering daarvan aan cafés en depots verloopt nog tot 1965 met paard en kar.

Na het plotse overlijden van Jan Cornelissen in 1979 komt zijn oudste zoon Josephus, die studeerde aan de brouwerijschool in Gent, al op dertigjarige leeftijd aan het hoofd van het familiebedrijf. Er waait onmiddellijk een frisse nieuwe wind door de onderneming. Het bedrijf kent dan ook een flinke groei.

Eind 2004 komt Jef Cornelissen, enige zoon van Josephus, in het bedrijf. Tien jaar later neemt hij de leiding helemaal over en voert hij de nodige renovaties uit aan het gemeentehuis en aan de brouwerijgebouwen.

Als eerbetoon beslist Jef Cornelissen in 2015 om de naam van de brouwerij om te vormen tot Brouwerij Cornelissen. Een signaal van vertrouwen in familiale waarden en kwaliteit waar men zijn eigen naam durft onder zetten.

    biermerk stijl(en) % Alc.
huidig gamma   Bokkereyer amber 6,00 %
huidig gamma   Bosbier fruitbier
huidig gamma   Donn pils, speciaalbier 5,50 %
huidig gamma   Drakendoder Blond Stadsbier blond 6,00 %
huidig gamma   Drakendoder Bruin Stadsbier dubbel 6,20 %
huidig gamma verdwenen Herkenrode Tripel tripel 7,00 %
huidig gamma   Itters bruin tafelbier 1,30 %
huidig gamma   Kriekenbier fruitbier
huidig gamma   Limburgse Witte witbier
huidig gamma   Op-ale amber 5,50 %
huidig gamma   Opglabbok bruin bok 5,50 %
huidig gamma   Pax Pils pils
huidig gamma   Sint Gummarus dubbel dubbel 7,00 %
huidig gamma   Sint Gummarus tripel tripel 8,00 %
huidig gamma   Sint Jozef bruin tafelbier tafelbier