Detailfiche brouwerij Abbaye du Val-Dieu

brouwerij Abbaye du Val-Dieu logo
Val-Dieu 225
4880 Aubel 
087 / 68 75 87
info@val-dieu.com
www.val-dieu.com
1997 -  

De cisterciŽnzerabdij van Onze-Lieve-Vrouw te Val-Dieu werd opgericht in 1216 door de monniken van Hocht, vlakbij Maastricht. Volgens de legende was de onbewoonde vallei waarin zij zich vestigden zo vijandig, dat de lokale bevolking het de "vallei van de duivel" noemden. De monniken hebben de vallei omgedoopt tot "Vallei van God" of "Val-Dieu" in het Frans. Later werd deze naam ook aan de abdij gegeven. Het klooster heeft zich tijdens de middeleeuwen verder ontwikkeld en kende een gouden tijdperk in de 18e eeuw.

De abdij van Val-Dieu is de enige Belgische abdij die de Franse Revolutie heeft overleefd. De christelijke gemeenschap van Val-Dieu heeft zich in de in de gebouwen gevestigd. Zij zijn verbonden aan de CisterciŽnzerorde, en in het bijzonder aan de abdij van Lerins. Men volgt de regel van Sint-Benedictus en de Benedictijnse en Cistercienzische tradities.

De bieren die tegenwoordig op de abdij worden gebrouwen, vinden hun oorsprong in tradities die zijn overgenomen van de oorspronkelijk Val-Dieu monniken. Historisch stonden de CisterciŽnzer ordes bekend als talentvolle brouwers. De monniken van Val-Dieu waren trouw aan deze reputatie. De ontwikkeling van die activiteit is in eerste instantie ontstaan uit de noodzaak om water drinkbaar te maken en weerstand te bieden aan de destijds veel voorkomende ziekten als dysenterie, cholera en tyfus.

Eeuwenlang hebben de monniken het gisten bestudeerd. Ze maakten van het brouwen een wetenschap, door het creŽren van speciale recepten die telkens weer werden verfijnd. Vandaag de dag worden de bieren in Val-Dieu gebrouwen geÔnspireerd door de originele recepten van de monniken, trouw aan de traditie van bieren met een hergisting in de fles. De bieren zijn echte originele Belgische abdijbieren, gemaakt zonder toevoeging van aroma's of kruiden, en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.

    biermerk stijl(en) % Alc.
huidig gamma verdwenen Cuvťe 800 sterk blond
huidig gamma verdwenen La Blonde Val Dieu blond, abdijbier 6,00 %
huidig gamma verdwenen La Brune Val Dieu dubbel, abdijbier 8,00 %
huidig gamma verdwenen La Triple Val Dieu tripel, abdijbier 9,00 %
huidig gamma verdwenen Val Dieu BiŤre de NoŽl blond 7,00 %
huidig gamma verdwenen Val Dieu Grand cru abdijbier 10,50 %