Detailfiche brouwerij Bourgogne des Flandres

brouwerij Bourgogne des Flandres logo
John Martin
Kartuizerinnestraat 6
8000 Brugge 
info@bourgognedesflandres.be
www.bourgognedesflandres.be
2015 -  

De brouwersdynastie Van Houtryve drukt met maarliefst drie brouwerijen zijn stempel op de Brugse brouwerstraditie. Al in 1765 is er notie van een naamloze boerderij-brouwerij te Loppem onder Pierre-Jacques Van Houtryve, maar het is zijn zoon die van de gedeputeerde Staten van Vlaanderen toelating krijgt om in 1825 binnen de Brugse stadsmuren te beginnen brouwen. Brouwerij Den Os is geboren.

Het is in de glorieperiode van de Brugse brouwerijen vlak voor de Eerste Wereldoorlog dat het paradepaardje van Brouwerij Den Os ontstaat.

Met Bourgogne des Flandres wordt een authentiek West-Vlaams roodbruin gebrouwen dat er in slaagt om op lange termijn het hoofd te bieden aan enorme populariteit van de pilsbieren na WOI en de vernielingen van WOII. Toch moet Brouwerij Den Os definitief de deuren sluiten in 1957.

Het recept van Bourgogne des Flandres wordt onder het toeziend oog van Michel Van Houtryve doorgegeven aan andere familiebrouwerijen en komt zo in de jaren Ď80 van de vorige eeuw terecht in de handen van de oudste lambiekbrouwerij ter wereld, Timmermans, die in de jaren negentig wordt opgenomen door Brouwerij John Martin.

Onder leiding van Anthony Martin, komt Bourgogne des Flandres terecht in de Finest Beer Selection en krijgt het opnieuw erkenning met een nieuwe brouwerij op een steenworp van de oorspronkelijke brouwerij Den Os.

    biermerk stijl(en) % Alc.
huidig gamma   Bourgogne des Flandres bruin oud bruin, mengbier 5,50 %